');

Slovenščina

English

Penrosov trikotnik 1 Penrosov trikotnik 2 Penrosov trikotnik 3

Izdelki umetnostne obrti

Skulpture - stran 1
Na stran   | 2 | 3 |


M
atematični objekti so bili pogosto predmet umetniških upodobitev. Med slikarji, ki so upodabljali matematične motive, je verjetno najbolj znan nizozemski grafik Maurits Cornelis Escher. V svojih delih se je ukvarjal z dojemanjem neskončnega, s tlakovanji ravnine, z upodabljanjem nemogočih objektov in risal topološko zanimive motive. Med slednjimi so znani zlasti Vozli.
Navdih za nekatera dela je Escher dobil v konceptu tkim. Penrosovega trikotnika. Gre za nemogoč objekt, ki si ga je v petdesetih letih prejšnjega stoletja zamislil in populariziral angleški matematik Roger Penrose. Penrosov trikotnik lahko vidite na vrhu te strani.
Möbiusov trak
Za mravljo, ki se sprehaja po listu papirja in prekorači njegov rob, z gotovostjo pričakujemo, da bo prišla na drugo stran lista. Stvari se zapletejo, če se sprehaja po ploskvi, ki ima eno samo stran.
Takšno ploskev je odkril nemški matematik August Ferdinand Möbius (1790 -- 1868), ponazoritev z mravljami pa dolgujemo M. C. Escherju (1898-1972) in njegovemu lesorezu Möbiusov trak II.
Möbiusov trak


Velikost 15 × 6 × 15 cm

Les: oreh

Granitni podstavek

280 €
Spokojnost I
Kot je zapisal Carlo H. Séquin, ‘ ... vozli privlačijo tako mornarje kot kavboje, kiparje in matematike.’
Moj pristop k oblikovanju trolistnega vozla vključuje koncept Möbiusovega traku, kipec pa je izdelan iz enega samega kosa lesa. Matematično ozadje je opisano v članku Trolistni vozel: Od ravninske krivulje do skulpture
Spokojnost_lesenaVelikost 17 × 14 × 12 cm

pearwood

Podstavek: marmor

600 €       Prodano
Spokojnost II
Vozli so bili pri starih Keltih eden najbolj priljubljenih motivov v ornamentiki. Z upodabljanjem teh prepletajočih se oblik brez začetka in konca so izražali svoje verovanje v večnost, v kateri je smrt zgolj prehod v novo obliko življenja. Njihovi druidi so posebno vlogo pripisovali trolistnemu vozlu: tri je po njihovem bilo število usode.
Spokojnost bron17 × 14 × 12 cm

bron, vlit z izgubljenim voskom
Granitni podstavek

500 €
3/9

Skulpture - stran 1
Na stran     | 2 | 3 |

Slovenščina

English

Na   vrh ▲
Oblikovanje strani :   Rokodelec    © 2003 - 2020